6 miljoen euro extra investeringsbudget voor Temse dankzij Vlaams regeerakkoord

Op 3 oktober 2019, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Financiën

De Vlaamse gemeentebesturen krijgen de komende jaren in totaal 1,33 miljard euro extra middelen om te investeren in hun gemeente. Voor Temse betekent dat concreet 5 996 039 euro. Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord: de Vlaamse overheid neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ voor de betaling van de ambtenarenpensioenen over én geeft de gemeenten extra budget omwille van hun open ruimte. Dat vernam de eerste schepen Lieve Truyman van de N-VA-ministers uit de Regering van Minister-President Jan Jambon.

Naast deze bijkomende financiering blijft ook het gemeentefonds wat de belangrijkste inkomstenbron voor onze steden en gemeenten is, de komende jaren groeien met telkens 3,5%.

De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten meer financiële ademruimte geven zodat ze de komende jaren sterk blijven investeren. Financieel staan veel steden en gemeenten er niet goed voor. De Vlaamse Regering komt hen nu te hulp met 1,33 miljard aan extra middelen.  “Dat komt niet alleen de inwoners ten goede, maar is vooral ook een troef voor onze economie en het aantal jobs in Vlaanderen”, verduidelijkt schepen van financiën Stephan Van der Gucht.

Concreet zal Temse de komende jaren 4 626 669 € ontvangen voor de responsabiliseringsbijdrage. Aangezien de ambtenarenpensioenen elk jaar een groter aandeel van de gemeentefinanciering vergen, is de bijdrage van Vlaanderen noodzakelijk om onze gemeente financieel gezond te houden. Daarnaast ontvangt Temse 1 369 370 € voor het onderhoud van de bestaande open ruimte. Het behoud van de open ruimte is uitermate belangrijk voor onze toekomstige generaties. Het onderhoud van deze open ruimte vraagt de nodige investeringen van de gemeente, zonder dat daarvoor inkomsten in de plaats werden gesteld. Dankzij Vlaanderen krijgen gemeentes nu eindelijk een financiële ondersteuning voor deze open ruimte.

“Met dit geld kunnen we onze gemeente écht beter maken. N-VA Temse wil dat de gemeente met de bijkomende Vlaamse financiering investeert in initiatieven om van Temse een veilige, duurzame en zorgzame gemeente te maken”, vult Schepen Van der Gucht aan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is