Sociaal seniorenrestaurant in Het Achterpoortje.

Op 2 oktober 2014, over deze onderwerpen: OCMW & Sociale Zaken

 

In aanloop naar de erkenning van het lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje dient het lokaal dienstencentrum over een aantal faciliteiten te beschikken om deze erkenning te bekomen waaronder een sociaal restaurant.

Tot nu toe konden enkel de residenten van de groep van assistentiewoningen Elisabeth, vroeger genaamd service flats, en de inwoners van Mariadal ’s middags genieten van een warme maaltijd in de cafetaria van ’t Achterpoortje.

Vanaf 14 oktober opent dit restaurant zijn deuren voor het publiek van onze gemeente en zal derhalve niet meer uitsluitend voorbehouden zijn voor de residenten van Elisabeth of inwoners van Mariadal.

De warme maaltijden, die dagdagelijks vers klaargemaakt worden door de centrale keuken van het OCMW, werden tot mei dit jaar geproportioneerd opgediend. Dit wil zeggen dat alles afgewogen op één schotel werd opgediend.

Met het vooruitzicht van het openstellen van het sociaal senioren restaurant waardoor het aantal maaltijden zou kunnen oplopen tot ongeveer 90 en waarbij het vorig systeem van opdienen niet meer werkbaar zou zijn,  werd er in mei, bij wijze van proef, overgeschakeld op het systeem van “au bain-marie” en worden vanaf dan de maaltijden direct geserveerd op het bord.

Tijdens de voorbije maanden werd er dan ook een tevredenheidsenquete gehouden bij de residenten en overwegend was er een grote mate van tevredenheid.  

De doelgroep voor dit restaurant is in de beginfase onze senioren van +65. In de toekomst zal dit opengetrokken worden naar bijvoorbeeld mensen met een kansenpas. Ook cliënten van onze Dienst Gezin en Aanvullende Thuiszorg kunnen aangesproken worden om eens met andere mensen een maaltijd te gebruiken om zo hun isolement eens te doorbreken.

Wat de prijs van de maaltijd betreft hebben we na een rondvraag bij verschillende lokale dienstencentra die ook maaltijden aanbieden een basis prijs van 9 € vastgelegd ook rekening houdend met de prijzen die diverse horecazaken in de omgeving vragen voor een dagschotel. Hierop geven wij een  reductie voor onze senioren +65 van 3 € wat dus neerkomt op  6 €  voor een maaltijd met soep, hoofdgerecht en nagerecht. Aan diezefde prijzen kan ook een dieetmaaltijd worden bekomen. Men dient dan wel het gewenste dieet bij de aankoop van de tickets en de reservering te vermelden.

Om praktische redenen dient men steeds een dag op voorhand te reserveren. Dit kan in de voormiddag van 10.00 u tot 12.00 en in de namiddag van 14.00 u tot 16.00 u in de cafetaria van ’t Achterpoortje of telefonisch op het nr 03/710.25.62. Het restaurant zal enkel in de week open zijn voor iedereen. In het weekend worden de maaltijden enkel voorzien voor de residenten van Elisabeth en inwoners van Mariadal.

Werner Maerevoet
Voorzitter OCMW 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is