Temse wekt de draak tot leven.

Op 7 maart 2014, over deze onderwerpen: Cultuur

Jong en oud kan meetekenen aan ‘strip’verhaal over Fretalop, de draak van Temse

Grote Tekendag: zaterdag 22 maart, 10-16 u., Emiel Naudtszaal

Inschrijven vóór 10 maart

 

In 1346 was Temse in de ban van een draak: Fretalop, dé schrik van onze gemeente. Hij vrat alles op, vandaar zijn naam, en pas na ontelbare pogingen werd hij verslagen door Ridder Gaspard. Zo staat te lezen in het boekje over Fretalop, dat verscheen in 1944 (herziene uitgave 1947). Auteur: Maurice Pauwaert. Het boekje - allicht bij weinigen bekend - werd in 2005 herontdekt door geschiedschrijver Frank De Cuyper. Hij inspireerde een paar jaar later de bierproevers De Objectieve Kaaischuimers (Temse) om een nieuw (blond) bier te brouwen onder de naam Fretalop. Zo gebeurde én met succes! Sindsdien is Fretalop een heel eigen leven gaan leiden. Binnenkort wordt de draak vereeuwigd in een nieuw boek dankzij de samenwerking tussen het Gemeentebestuur (Cultuur, Jeugd, Bib, Academie), Frank De Cuyper, de Culturele Vereniging Spirit en De Objectieve Kaaischuimers. Er komt niet alleen een heruitgave van het verhaal, tegelijk is het herschreven in 100 fragmenten, bedoeld om verwerkt te worden tot ‘strip’verhaal. Daarvoor wordt beroep gedaan op 100 tekenaars van àlle leeftijden.

 

Fretalop in 100 fragmenten

In opdracht van het Gemeentebestuur maakte Matthias Christiaens een Fretalop-tekening en werd het oorspronkelijke verhaal in 100 fragmenten herschreven door Carmen Van Cauwenbergh. Elk fragment dient dus in een tekening omgezet, zodat het geheel herleeft als ‘strip’verhaal. Daarvoor zijn we op zoek naar 100 creatievelingen: zowel kinderen (vanaf 1ste leerjaar), jongeren als volwassenen (ongeacht de leeftijd). Kortom, al wie graag tekent!

Alle belangstellenden worden uitgenodigd op de Grote Tekendag op zaterdag 22 maart10-16 u., in de Emiel Naudtszaal, Hof ter Elstlaan 7, Elversele. Kinderen dienen vergezeld te zijn van familie. Elke deelnemer verwerkt één fragment tot tekening. Tekenmateriaal wordt ter plaatse ter beschikking gesteld. De Academie zorgt voor begeleiding.

Nadien worden alle tekeningen gebundeld in een nieuw boek over Fretalop, uitgegeven door de Culturele Vereniging Spirit i.s.m. hetGemeentebestuur, met de volgende inhoud: de originele prozaversie + de nieuwe strip op basis van de 100 fragmenten/tekeningen + toelichting over de auteur en het verhaal door Frank De Cuyper + info over Temse, stripgemeente. Het boek wordt officieel voorgesteld opzaterdag 17 mei, 19.30 u., in de feestzaal van het gemeentehuis. Bovendien worden de 100 tekeningen dan geprint op een reuzenlange spandoek, die wordt tentoongesteld in het kader van de Week van de Amateurkunsten (april-mei).

 

Zondag 18 mei wordt een nieuwe hoogdag voor de strip. T.g.v. de Speelkaai wordt de Wilfordkaai het centrum van een heusstripfestival: er wordt een stripdorp opgetrokken, er is bijkomende randanimatie, een verkleedwedstrijd en de verkiezing van de jeugdbelleman en -bellevrouw. Dan wordt ook de banner met de 100 tekeningen tentoongesteld.

 

Op vrijdag 16 mei houden De Objectieve Kaaischuimers een bierquiz in de feestzaal van het gemeentehuis. Een aantal vragen staan in het teken van Fretalop.

 

Wie meer wil weten over Fretalop, kan gratis een vertelmoment bijwonen in de bib: op woensdag 19 maart om 14 en 16.30 u.

 

 

Welkom op de Grote Tekendag!

Zaterdag 22 maart, 10-16 u., Emiel Naudtszaal, Hof ter Elstlaan 7, Elversele.

Gratis deelname, maximum 100 deelnemers.

Inschrijven verplicht vóór 10 maart: tel. 03 710 12 74, cultuurbeleid [at] temse.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is