Vragen over de impact van het Nationaal Park Scheldevallei in Temse

Op 24 april 2023, over deze onderwerpen: Duurzaamheid, Gemeenteraad

Het Lokaal Bestuur Temse besliste zich in te schrijven in het project Nationaal Park Scheldevallei. Voor N-VA Temse is de keuze duidelijk, als Lokaal Bestuur Temse gaan we helemaal voor het Nationaal Park. De introductie van het concept Nationaal Park roept hier en daar vragen op bij een aantal inwoners van Temse. Onze N-VA fractie zet bij deze graag alles even op een rij. 

 

Wat betekent een Nationaal Park in Temse? 

Een Nationaal Park in Vlaanderen is geenszins te vergelijken met een Nationaal Park in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het is ook geen beschermd natuurgebied. Het Nationaal Park Scheldevallei heeft als doelstelling de bescherming en ontwikkeling van landschapsecologische processen, ecosystemen, leefgebieden voor vogels en andere dieren. 

Het is voor ons belangrijk dat er binnen het natuurpark ruimte is voor natuur, milieu en erfgoed zonder de belangen van andere maatschappelijke actoren zoals de landbouw te ondergraven”, geeft fractieleider Davy De Rijbel (N-VA) aan. “Het resultaat moet zorgen voor toeristische en recreatieve mogelijkheden die draagkracht van de natuur en omgeving niet overschrijden.” 

Wat zijn de voordelen aan de introductie van een Nationaal Park in Temse? 

De introductie van het Nationaal Park Scheldevallei zorgt voor diverse voordelen. In de Scheldevallei zitten we op het meest unieke stukje getijdennatuur in Europa, het is dan ook belangrijk dat we als Temsenaren trots zijn op onze streekidentiteit. Het label Nationaal Park zorgt niet alleen voor een verhoogde interne trots maar zorgt ook voor promotie en erkenning naar buiten toe en draagt bij aan werkgelegenheid in de streek. Temse is een jonge toeristische gemeente en aan de hand van projecten zoals deze kunnen we echt wel een sprong maken naar een gemeente die kan inzetten op het ecotoerisme. 

Schepen Lieve Truyman (N-VA) vervolgt: “De erkenning van Nationaal Park Scheldevallei zorgt ook voor subsidies, verhoogde investeringen en verhoogt de uitstraling van Temse, wat de inwoners van Temse ook ten goede komt.  Daarbij kijken we direct naar de Groenpool Tielrode waarbij het unieke landschap in de Wase cuesta in de verf wordt gezet, de Durmetuin als prachtig stukje groen wordt gevrijwaard en een nieuwe visie omtrent de Roomakker ontwikkeld wordt. Ook biedt het kansen bij de groene en recreatieve invulling van de Steenbakkerij van Steendorp. De kerk en pastorij van Steendorp kunnen als poort fungeren binnen het Nationaal Park. Een toeristische uitkijkpost op de kerktoren kan iedereen laten genieten van het schitterende uitzicht over de Scheldevallei.  Het Nationaal Park kan er mede voor zorgen dat we Steendorp opnieuw levendig op de kaart kunnen zetten en aangename openruimte kunnen bieden aan de gemeenschap."

Wat met de bezorgdheden vanuit de landbouwsector? 

Vanuit de landbouwsector verneem ik dat er veel bezorgdheden zijn. Deze bezorgdheden enten zich momenteel vooral op de onzekerheid van de inhoud van het decreet. Concreet willen we melden dat er geen percelen zijn die in landbouwgebruik zijn noch landbouwgebieden opgenomen worden in het Nationaal Park. Er is dus geen gevaar voor landbouwers!” aldus voorzitter Kim Aluwé (N-VA).  

Veel landbouwers verwijzen ook naar het stikstofdossier en vrezen dat aanliggende landbouwpercelen aan het Nationaal Park eventueel impact zullen ondervinden. Concreet heeft het dossier van de nationale parken niets te maken met het stikstofdossier, aanliggende percelen aan Nationale Parken zullen bijgevolg geen extra quota opgelegd krijgen.” 

Wat zal Lokaal Bestuur Temse nu ondernemen? 

Op de gemeenteraad werd een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met alle betrokken partners (gemeentes, provincies en Regionaal Landschap Schelde-Durme). Ook de principeverklaring, de missie en de visie van het Nationaal Park Scheldevallei werden bediscussieerd en goedgekeurd. In het bestuur van de landschapspark krijgen lokale besturen mee een stem. Dit houdt in dat lokale besturen mee deel uitmaken van de werkgroepen en dat Temse zelf mee aan de knoppen zit omtrent het Nationaal Park Scheldevallei. 

Informatie 

Voor een interview of beleidsvragen contacteer Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, cultuur en erfgoed of onze voorzitter Kim Aluwé.

Telefoonnummer Lieve Truyman: 03 710 12 93

E-mailadres Lieve Truyman: lieve.truyman [at] temse.be 

Telefoonnummer Kim Aluwé: 0498/20 06 01

E-mailadres Kim Aluwé: kim.aluwe [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is