Temse in de Poëzieweek: het gedicht van Emma (11) siert de gevel van de Bibliotheek

Op 25 januari 2023, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Jeugd

Met de slogan: ‘Jouw gedicht op de gevel van de Bib?’ organiseerde de Bibliotheek van Temse een gedichtenwedstrijd voor de kinderen van Temse naar aanleiding van de Poëzieweek. Het gedicht met als titel ‘Vriendschap’ van Emma Decheiver (11) werd verkozen tot winnaar en haar gedicht is sinds kort te zien op de voorgevel van de Bib in Temse.

Elk jaar vindt in de laatste week van januari over heel Vlaanderen en Nederland de Poëzieweek plaats. Tijdens deze periode zetten bibliotheken, scholen en boekhandels poëzie in de kijker. Het thema van de editie in 2023 is vriendschap. Dit thema inspireerde de Bibliotheek van Temse op een creatieve manier een eerbetoon te brengen aan vriendschap.

Schepen Lieve Truyman (N-VA) vertelt:” Voor de kerstvakantie deden we een oproep aan kinderen uit Temse om een kort gedicht te schrijven over vriendschap. Iedereen die meedeed, maakte kans om zijn of haar gedicht tijdens de Poëzieweek aan de voorgevel van de Bib te zien hangen. De Bib kreeg uiteindelijk meer dan 60 inzendingen en daar zaten heel wat mooie, grappige of originele gedichten bij.”

Uiteindelijk koos men dat het gedicht van de 11-jarige Emma Decheiver. Bibliothecaris Jeroen Lathouwer geeft dan ook enige duiding:” Het gedicht van Emma viel op door zijn eenvoud en positieve boodschap, er zit meer dan één laag in het gedicht”, zo vertelt hij enthousiast. “De lezer wordt in de eerste regel rechtstreeks aangesproken. Het ideale beeld dus voor een plaats waar heel wat voorbijgangers passeren.”

Hoe promooot de Bibliotheek poëzie?

Naast het gedicht van Emma, kreeg de Bibliotheek nog vele andere prachtige gedichten van kinderen over hele Temse. Deze gedichten kregen tijdens de Poëzieweek ook een plaats in de Bibliotheek om hen te bedanken. Daarnaast zet de Bib nog de hele week haar poëziecollectie in de kijker. Op woensdag 1 februari konden kinderen van 5 tot 8 jaar oud om 14 uur een speurtocht in de bibliotheek afleggen waarbij ze op zoek zijn gegaan naar vrolijke versjes.

Ook de komende jaren is er ruimte voor poëzie in Temse. In 2024 willen de bibliotheek en de cultuurdienst samen een parcours organiseren waarbij de deelnemers van jong en oud op bijzondere locaties in Temse kunnen genieten van live poëzie. In 2025 komt er ook een nieuwe editie van de poëziewedstrijd ‘Dichter bij de Dijk’.

Als N-VA Temse kijken we heel positief naar dergelijke initiatieven die ervoor zorgen dat onze kinderen gestimuleerd worden om de Nederlandse taal op creatieve manier leren ontdekken en gebruiken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is