Tentoonstelling Gegroet, Marius en Stella - Drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families

Op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur

Tot en met zondag 11 augustus vindt in Het Molenhuis - Wilfordkaai 23 A, Temse, de tentoonstelling Gegroet, Marius en Stella plaats.

Vluchtelingen, globalisering, een veranderend voedingspatroon… het zijn thema’s die vandaag de actualiteit bepalen, maar in de Romeinse periode was dat in het Waasland niet anders. Dat toont de interactieve tentoonstelling Gegroet, Marius en Stella, die het leven van twee fictieve Wase gezinnen over een periode van 300 jaar vertelt. Marius, Stella en hun families leefden aan de rand van het Romeinse Rijk. Aan de hand van hun verhalen kom je een heleboel over het dagelijkse leven in dit grote wereldrijk te weten.

Deze reizende tentoonstelling, met als laatste stop Temse, is een organisatie van Erfpunt in samenwerking met AVE, het Provinciaal Archeocentrum Velzeke, met dank aan de partners van het Vrouwencentrum, Hogeschool Odisee, de Wase gemeenten, met de financiële ondersteuning van Vlaanderen en Erfgoedcel Waasland. De tentoonstelling is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling worden in de nabije toekomst bijkomende activiteiten georganiseerd.

Archeologiedagen
Op 14, 15 en 16 juni vindt over heel Vlaanderen de tweede editie van de archeologiedagen plaats. Tijdens deze dagen kan van het ondergrondse verleden worden geproefd. In Temse kan men zowel op zaterdag 15 als op zondag 16 juni van 14 u. t/m 18 u. terecht in Het Molenhuis voor gegidste bezoeken aan de tentoonstelling. Op zondag kunnen gezinnen er van 10 u. t/m 12 u. terecht voor een fantastisch archeologie-atelier. Vooraf inschrijven is niet verplicht. Deelname is gratis.

Info: admin [at] erfpunt.be

Degustatielezing PULS met de Foodarcheoloog 

‘Puls’ is de populair Latijnse naam van een graanpap, die voor het overgrote deel van de Romeinse bevolking dagelijkse kost was. ‘Puls’ was levensnoodzakelijk. Zonder graan heerste er honger en onrust en was de samenleving in gevaar. ‘Puls’ staat symbool voor gerechten die mensen verbinden.

Voor de kookbundel PULS nodigde De Foodarcheoloog 13 landgenoten met wortels binnen de ruime grenzen van het Romeinse Rijk uit om een typisch familierecept te delen. De Foodarcheoloog brengt ons op het spoor van haast verloren gewaande Romeinse smaken, die in de gerechten doorschemeren. Ontdek tijdens de degustatielezing PULS combinaties over de relatieve barrières van tijd en landsgrenzen heen, en laat je inspireren tot nieuwe familiegerechten die hun oorsprong vinden in het verleden, maar de toekomst kunnen weerstaan.

De degustatielezing vindt plaats op donderdag 20 juni om 20u. in Het Molenhuis en duurt ongeveer anderhalf uur. De deelnameprijs bedraagt 5 euro. Belangstellenden dienen zich vooraf in te schrijven via admin [at] erfpunt.be. Er worden maximum 20 deelnemers toegelaten. Snel zijn is de boodschap. De kookbundel PULS is te koop tijdens de degustatielezing.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is