Minister Bourgeois beschermt Kasteel Bunneghem-Sloor in Temse

Op 20 december 2011

Bunneghem-Sloor

foto: Onroerend Erfgoed

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van het Kasteel Bunneghem-Sloor in Temse ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. Het kasteel, gebouwd in 1821 en door kunstschilder Augustijn Sloor uitgebreid in 1877, is een zeldzame getuige van de Egyptomanie die heerste in het 19de – eeuwse Vlaanderen.

Het kasteel, opgetrokken in classicistische stijl, heeft een uniek Egyptisch salon, geschilderd door Augustijn Sloor. Het salon, met zijn uitzonderlijke en zeer hoogstaande vormgeving, is te vergelijken met de Egyptische tempel van de Antwerpse dierentuin. Sloor deed daar vermoedelijk dan ook zijn inspiratie op.

“Het kasteel heeft een schat aan interieurinrichtingen in de meest diverse stijlen,” aldus minister Bourgeois. “Egyptisch, classicisme, neo-Vlaamse renaissance, neo-Lodewijk XV-stijl, enz. Het prachtige gebouw is dan ook een getuige van de eclectische smaak van de 19de-eeuwse burgerij.”
 
Het interieur van het Kasteel Bunneghem-Sloor in Temse is te zien op http://www.perkemet.be/viewtopic.php?f=28&t=2562.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is