Opening 'Makkelijk Lezen Plein'

Op 13 mei 2015, over deze onderwerpen: Bibliotheek

Maandag 11 mei werd in de Openbare Bibliotheek van Temse het Makkelijk Lezen Plein officieel in gebruik genomen. Om meer duidelijkheid te scheppen over de functie van het Makkelijk Lezen Plein, werd er een infoavond gehouden waarbij drie deskundigen meer toelichting gaven over kinderen met dyslexie en andere taalstoornissen.

 

Annemie Desoete, hoogleraar en expert dyslexie en dyscalculie aan de Universiteit van Gent, vertelde over haar onderzoek bij zowel jonge kinderen als bij studenten in het hoger onderwijs en volwassenen. Zij legde uit was dyslexie is en vertelde welke hulpmiddelen en aanpassingen, hoe klein ook, een wereld van verschil kunnen maken voor deze leerlingen. Kinderen met dyslexie hebben meestal problemen met lezen en schrijven. Ze wisselen woorden en letters van plaatst en hebben moeite met de koppeling van de klanken met de woordtekens. Een typisch vaak voorkomend kenmerk bij kinderen met dyslexie is dat zij een enorm doorzettingsvermogen hebben. Deze kinderen zijn niet minder verstandig. Bekende dyslectici zijn: L. Da Vinci, W.A. Mozart, A. Einstein,  P. Picasso,  J. Lennon, T. Cruise,...

Saskia Boets legde de werking uit van de Luisterpuntbibliotheek.  Kinderen met taalstoornissen hebben er baat bij om 'goesting' te krijgen in lezen. Daarbij zijn luisterboeken een zeer goed middel. Vaak wordt het lezen van een boek gecombineerd met luisteren naar hetzelfde boek.

Jan Rottier van Eureka ADIBib vertelde over de ADIBoeken. Dit zijn aangepaste digitale schoolboeken met een speciale software die zowel gebruikt kan worden in de klas als op school.

 

Deze infoavond richtte zich naar ouders, leerkrachten en logopedisten uit Temse, zodat zij in de eerste plaats kennis konden maken met het Makkelijk Lezen Plein.

Dit Makkelijk Lezen Plein is een aangepaste collectie op een speciaal meubel dat bestemd is voor kinderen van 8 tot 13 jaar met dyslexie, met een visuele of auditieve beperkingen, met concentratieproblemen, met verstandelijke beperking, met taalachterstand, met moeilijkheden bij het begrijpend lezen, ... kortom ieder kind dat moeilijkheden heeft met lezen of niet graag leest.

 

 

 

Op de foto staan v.l.n.r.

Bibliothecaris Marijke Dierickx, Saskia Boets van Luisterpuntbibliotheek, Annemie Desoete hoogleraar en expert dyslexie en dyscalculie Universiteit Gent, Lieve Truyman Schepen van Cultuur, bibliotheekmedewerker Nicole D'Eer, Jan Rottier van Eureka ADIBib.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is