Wase bunkers en schansen uit WO I voorlopig beschermd

Op 13 september 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van een reeks bunkers en pantserschansen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. Het gaat om bunkers en schuilplaatsen in Temse, Kruibeke en Beveren.  Het is het tweede beschermingsdossier van de ‘stelling’, de kringstelling van - nooit afgewerkte - forten en schansen rond Antwerpen.

“Met het oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen,” aldus minister Bourgeois. “Het betreft hier een reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In een eerdere reeks werden in Vrasene reeds 90 bunkers beschermd. Met deze beschermingen kunnen we erin slagen om één van de beste en indrukwekkendste voorbeelden van een bunkerlinie te bewaren.”

De beschermingsprocedure die nu start, gaat over Schans Landsmolen, Schans
Lauwershoek en 12 Duitse bunkers gelegen in Temse, Kruibeke en Beveren.
Het dossier volgt op de bescherming in 2010 van meer dan 90 Duitse bunkers te Beveren (Vrasene). Deze bescherming handelt over dezelfde linie maar met een totaal ander beeld. De densiteit aan bunkers is veel lager omwille van de aanwezigheid van vier belangrijke grote militaire constructies: Fort Haasdonk, Fort Steendorp, Schans Landsmolen en fort Lauwershoek.

In 1859 werd daarom besloten om Antwerpen tot Nationaal Réduit (schuiloord) uit te roepen. Hier zou het leger, de regering en het koningshuis zich terugtrekken bij een invasie. Ter beveiliging van de stad werden rond de stad forten en schansen opgetrokken. Wanneer in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak was deze fortengordel nog niet afgewerkt en bovendien militair reeds achterhaald. De Duitse bezetter besloot dan ook tussen de forten en schansen bunkers op te trekken. Zeer vernieuwend bleek het gebruik van gewapend beton voor militaire gebouwen. Het woord ‘bunker’ komt niet voor niets uit het Duits en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in europa geïntroduceerd.

Meer info?

Peter Buysrogge (woordvoerder van minister Bourgeois)

02/552 69 80 – 0478/420 385 – peter.buysrogge [at] vlaanderen.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is