Het Blauwhof in het MAS

Op 16 mei 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

De culturele rijkdom van Temse is enorm groot en dat blijft niet onopgemerkt. Zaterdag 14 mei 2016 opende de nieuwe tentoonstelling “Antwerpen à la carte” in het MAS in Antwerpen, waarin merkwaardig genoeg ook Temse een plaats inneemt.

Tussen 1998 en 2004 voerde de ADW (Archeologische Dienst Waasland) opgravingen uit op het Blauwhof in deelgemeente Steendorp. Het Blauwhof was het extravagante buitenverblijf van de Portugeze handelaarsfamilie Ximenez, die in de 16de-17de eeuw vanuit Antwerpen een wereldwijd netwerk uitbouwden dankzij de import van suiker, specerijen en diamanten. Het afval van het Blauwhof (aardewerk, porcelein, glas en etensresten) kan ons meer vertellen over het leven van de familie Ximenez op hun buitenverblijf. In 2014 bestudeerde bestuurslid Kim Aluwé de dierlijke botresten voor haar master Natuurwetenschappelijke Archeologie – Zooarcheologie aan de Universiteit van Tübingen (Duitsland). Het dieet op het Blauwhof bleek zeer rijk en divers: lam, kalf, varken, haas, konijn, oesters, mosselen, patrijs, fazant, enz. Ook pauw, reiger en zwaan verschenen op het buffet. De rijke familie Ximenez deed alle moeite om hun gasten te verrassen met dit luxe-voedsel.

De resultaten van dit onderzoek zijn een perfect voorbeeld hoe archeologie kan bijdragen aan de kennis van onze lokale geschiedenis. Het rijke buffet van het Blauwhof in Steendorp kon worden onderzocht uit het afval van voedsel. Op deze manier past het verhaal ook perfect in de tentoonstelling “Antwerpen à la carte”. Zij volgen de weg van het voedsel in en rond de stad Antwerpen van de productie, over de markt en consumptie naar het afval. Vanaf dit weekend kunnen de inwoners van Temse de resultaten van de opgravingen op hun Blauwhof dus bewonderen in het grote MAS in Antwerpen. En tijd genoeg om eens langs te gaan, de tentoonstelling zal namelijk enkele jaren geopend zijn.         

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is