Kansarmoede in Temse daalt voor het eerst sinds 2008

Op 20 juni 2018, over deze onderwerpen: OCMW & Sociale Zaken

Volgens de nieuwe kansarmoede-index van Kind & Gezin daalt deze voor Temse naar 14,9 procent in 2017 daar waar in 2016 er nog een index was van 16,1 procent. Het Vlaams gemiddelde  daarentegen is in 2017 nog gestegen tot 13,76 procent tegenover 12,8 procent in 2016.

Van 2008 tot 2013 steeg de kansarmoede-index ononderbroken van 7 tot 12,1 procent. Dit is de periode dat Open-VLD mee in de OCMW bestuursmeerderheid zetelde en de voorzitter eveneens van  Open-VLD signatuur was.  Blijkbaar zijn er destijds onder het Voorzitterschap van  Open-VLD geen maatregelen genomen om de kansarmoede tijdens deze periode in onze gemeente terug te dringen.

“De nieuwe bestuursploeg van CD&V – N-VA heeft van bij de start van deze legislatuur het terugdringen van de kansarmoede wel degelijk als een prioritaire doelstelling in haar meerjarenplanning 2014-2019 opgenomen” aldus voorzitter Werner Maerevoet (N-VA)

“Het is ook belangrijk om te weten dat deze globale index opgebouwd  is uit twee indexen n.l.: de index waarvan de origine van de moeder Belg is en deze waarvan de moeder niet-Belg is. Zo is de index voor 2017 waarvan de origine van de moeder Belg is : 7,1 procent t.o.v 7,8 procent in 2016 (8,1 procent in 2015) en de index voor 2017 waarvan de origine van de moeder niet-Belg is : 34,7 procent t.o.v. 35,8 procent in 2016 (31,5 procent in 2015)” gaat de voorzitter verder.

“In Vlaanderen werden de laatste jaren meer kinderen geboren met een moeder van niet-Belgische origine wat zich vertaalt in een stijging van de kansarmoede en er is ook het effect van ingeweken kinderen geboren in de jaren 2014, 2015 waarbij vele van deze moeders afkomstig zijn uit landen zoals Syrië, Afghanistan, Irak. In die gezinnen ligt de kansarmoede veel hoger wat ook logisch is wanneer het over vluchtelingen gaat”. “Bij evoluties op gemeentelijk vlak mag wel niet vergeten worden dat kleine verschuivingen in het aantal jonge kinderen zich vaak uiten in grote procentuele evoluties” geeft Kind & Gezin zelf mee zegt de voorzitter.

“Tussen 2013 en 2017 werden heel wat initiatieven genomen om de kansarmoede terug te dringen. Zo is er de realisatie van het buurthuis Den Boodt, het 1 Euro maaltijdproject van minister Homans met de inrichting van het Kidsresto en het Colruyt project “aan tafel in 1-2-3 Euro”. Er was de subsidieoproep KOALA (Kind-en OuderenAktiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding) waar wij een dossier hebben voor ingediend, gezien het hoge index-cijfer, maar helaas werd ons dossier niet weerhouden” vertelt de voorzitter verder.

“Waar raadslid Heidi Bauer in een krantenartikel  van 21 maart 2018 verwijst naar een aantal tegemoetkomingen die zouden moeten aangereikt worden vanuit het OCMW , zoals bijvoorbeeld eerste leeftijdsmelk,  wordt dit reeds heel wat jaren  toegekend op vraag van Kind & Gezin wanneer borstvoeding niet kan.

Wij kennen jaarlijks subsidies toe voor gas- en elektriciteit (in 2017 werd een bedrag uitgekeerd van 24.000 €).

Wij geven ook reeds lang een tussenkomst aan gezinnen met kinderen voor het betalen van schoolfacturen en schoolonkosten.

De derdebetalersregeling is sinds 1 oktober 2015 verplicht voor raadplegingen door patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming” vervolgt de voorzitter.

“Wij zijn dus uiteraard tevreden dat wij de opwaartse trend van deze kansarmoede-index hebben kunnen ombuigen in de andere richting. Toch liggen we nog boven het Vlaamse gemiddelde van 13,76 procent en zoals ik had aangekondigd  in maart l.l. zou het huidig bestuur het beleid rond kansarmoede dit jaar nog bijsturen om op zijn minst te streven naar het Vlaams gemiddelde. Zo voorzien wij nog in 2018 een bijkomend budget van ongeveer 40.000 € waarvan 14.000 €  gesubsidieerd is en een eigen inbreng vanuit het OCMW zelf van 26.000 €.

Voor de doelgroep leefloners en ouders met een inkomen tot maximaal 200 € boven het leefloon  voorzien wij een nieuwe tussenkomst in de schoolrekeningen voor kleuters van 0 tot 3 jaar van 50 € per jaar en worden de andere tussenkomsten opgetrokken tot 80 € per jaar voor leerlingen uit de lagere school (tot nu toe 75 €/jaar) en 200 € per jaar voor leerlingen uit het secundair onderwijs (tot nu toe 175 €/jaar).

Wij gaan ook een financiële tegemoetkoming geven voor educatieve activiteiten  tijdens de schooltijd van 90 % van de kost van de uitstap met een maximum van 100 € per kind/jaar.

En wij voorzien ook een tussenkomst van 100 € per kind per jaar voor paramedische/psychologische ondersteuning.

Voor de doelgroep minderjarige kinderen van leefloners voorzien wij een tegemoetkoming voor vrijetijdsparticipatie (speelpleinwerking, jeugdkampen …) en  materiële tussenkomst (zwembroekje, jas voor schooluitstappen …) van eveneens 100 €/kind/jaar” aldus de voorzitter.

“Wij hopen dat deze bijkomende inspanningen zullen bijdragen tot het terugdringen van de kansarmoede in onze gemeente. Maar er zullen nog maatregelen nodig zijn om de criteria waarop de gezinnen in kansarmoede zwak scoren zoals arbeid, inkomen en opleiding  te verbeteren om zo het index cijfer naar omlaag te brengen. Het zal aan het volgend bestuur zijn om dit op te nemen in het nieuw Lokaal Sociaal Beleidsplan” besluit de voorzitter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is