Natuurhuis energieneutraal

Op 22 februari 2018

In november 2016 werd het natuurhuis getroffen door een schouwbrand. Gelukkig waren er geen slachtoffers te betreuren. Ondertussen is het natuurhuis volledige hersteld en is er een nieuw elektrisch verwarmingssysteem geïnstalleerd samen met een reeks zonnepanelen op het dak. Deze installatie (zonnepanelen) zorgt voor het energieverbruik van het natuurhuis. Daarnaast kan de energie ook gebruikt worden voor het fiets-oplaadpunt. Wat er dan nog overschiet wordt op het net geplaatst.

In het kader van rationeel omgaan met energie en ook als proefproject is een “smappee” aangeschaft. Met dit toestel kan o.a. het energieverbruik van alle elektrische toestellen op gevolgd worden. Op deze manier kan geanalyseerd worden hoeveel elk toestel je kost op de factuur. Voor de monitoring van de zonnepanelen en de uitlezing van het smappee monitoring systeem is er Wifi nodig in het natuurhuis. “Hiervoor wordt onmiddellijk gezorgd” beloofde scherpen van ICT, Geert Vandersickel.

Het natuurhuis krijgt op deze manier ook een extra educatieve troef bij. Scholen kunnen de lessen in en over de natuur uitbreiden met een les over verantwoord omgaan met energie en een concreet voorbeeld van alternatieve energiebron van dichtbij bekijken.

Onze schepen Geert Vandersickel, met sterke interesse en kennis van nieuwe technologieën, was aanwezig bij de voorstelling aan de pers: “Zo zie je maar dat een ongeluk ook een opportuniteit kan zijn”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is