Sinterklaas in de Groote Oorlog

Op 19 november 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

Op zondag 18 november 2018 werd in de Sint-Magrietkerk in Elversele het boek ‘ Sinterklaas in de Groote Oorlog’ voorgesteld door schepen van Cultuur Lieve Truyman. Het gaat om een verhaal dat in 1946 werd geschreven en getekend door oud-Elverseelse kapucijner pater Alfons Lefebure ( 1907 – 2002), maar dat zich afspeelt tijdens de eerste Wereld Oorlog.

Alfons Lefebure behoorde tot die ongelukkige generatie, die in één mensenleven twee wereldoorlogen bewust heeft meegemaakt.
Het Sinterklaasverhaal is slechts een kapstok waaraan hij een aantal persoonlijke ervaringen van de twee wereldoorlogen heeft opgehangen. Zowel uit de tekst als uit de tekeningen blijkt dat hij beide oorlogen op een totaal andere manier ervaren heeft.
In dit zelfbedacht tragikomisch verhaal vertelt Alfons Lefebure over de moeilijkheden die de Duitse aanwezigheid meebracht voor Sinterklaas die ook tijdens de Eerste Wereldoorlog de kinderen hun jaarlijkse geschenken wil bezorgen. Het boek wordt ook geïllustreerd met meer dan vijftig schitterende tekeningen van de auteur.

Heemkundige Kring Braem vzw (Elversele) bezit het manuscript en geeft het nu uit naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de kring en de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog. Het boek is nog steeds verkrijgbaar voor 10 EUR (+ eventueel 5 EUR verzendingskosten) mits een mailtje naar luc.peleman [at] telenet.be.

Voorafgaand aan de boekvoorstelling bracht de erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en burgemeester van Sint-Niklaas een presentatie over de heilige Nicolaas en zijn wereldwijde populariteit.

Op de foto: v.l.n.r. Luc Peleman (secretaris H.K. Braem), Lieve Truyman (cultuurschepen Temse), Lieven Dehandschutter (burgemeester Sint-Niklaas en erevoorzitter Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen) en Martin Braem (voorzitter H.K. Braem).

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is