Lokaal Bestuur Temse past meerjarenplan aan om financiën gezond te houden

Op 5 december 2022, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Financiën, Gemeenteraad, Personeel

We kunnen er niet naast kijken: het zijn op sociaal-economisch vlak uitdagende tijden. Dat voelen we ook in Temse. Lokaal Bestuur Temse is genoodzaakt om het meerjarenplan aan te passen en zo de financiële situatie gezond en stabiel te houden. Deze aanpassingen hebben een impact op de ganse organisatie. Uiteraard blijven we ons dagelijks inzetten voor een kwaliteitsvolle dienstverlening voor alle inwoners.

 

Van pandemie tot uitdagingen op economisch vlak

Zoals veel andere steden en gemeenten werd Lokaal Bestuur Temse de afgelopen maanden en jaren geconfronteerd met heel wat uitdagingen: van de coronapandemie tot de oorlog in Oekraïne en de energie- en koopkrachtcrisis. Ze hadden allemaal een grote impact op de gemeentelijke financiën. De grootste stijging in de uitgaven komt door de oplopende personeelskosten door de aanpassingen van de lonen aan de zeer hoge inflatie, de stijgende energiekosten en de oplopende prijzen voor bouwmaterialen.

"In deze specifieke situatie waren we genoodzaakt om een aantal aanpassingen te doen aan het meerjarenplan om de gemeentelijke financiën gezond en naar de toekomst toe stabiel te houden” geeft burgemeester Hugo Maes aan.

Kwaliteitsvolle dienstverlening en goede interne werking blijven centraal staan

Een gezonde financiële situatie is noodzakelijk. Niet alleen omdat het verplicht is vanuit de Vlaamse regelgeving om aan een aantal parameters te voldoen, maar ook omdat het getuigt van goed bestuur en respect voor de beleidsruimte van deze en van toekomstige legislaturen. De focus ligt op de financiële gezondheid van het Lokaal Bestuur, zonder daarbij de dienstverlening voor de inwoner en de interne werking van de teams uit het oog te verliezen.

De eigen werkingsmiddelen werden kritisch bekeken. Verder zullen bepaalde (openstaande) vacatures niet meer ingevuld worden (bv. na een pensioen). We kijken naar een optimalisatie van onze dienstverlening en stemmen daar het personeelskader op af. Er vallen geen naakte ontslagen.
De stijgende personeelskosten en de oplopende energieprijzen zijn ook sterk voelbaar bij de partnerorganisaties van het lokaal bestuur. Dit vertaalt zich in een verhoging van de dotaties en betekent dus een stijgende uitgave voor het Lokaal Bestuur: Hulpverleningszone Waasland 2.121.857,98 euro, de Politiezone 4.769.094 euro en Welzijnsvereniging Sleutelzorg 1.540.000 euro.

De personenbelasting en onroerende voorheffingen worden niet verhoogd. We maken wel werk van het indexeren van de sturende belastingen en retributies. 

Vrijetijdsaanbod

De afgelopen jaren investeerde Lokaal Bestuur Temse veel in het vrijetijdsaanbod en dit blijven we doen. Het aanbod wordt verder afgestemd op de noden van de gebruikers en op de huidige economische omstandigheden. Zo passen we bijvoorbeeld de programmatie aan van het cultuurcentrum en ook de sportpromotie op de scholen wordt herbekeken. Ook besliste het bestuur om de logistieke ondersteuning voor evenementen van verenigingen aan te passen. De toelages voor de verenigingen werden verhoogd aan het begin van deze legislatuur en blijven zo behouden.

Gebouwen

Een ander deel van de kritische oefening richtte zich op de gemeentelijke gebouwen. Deze legislatuur verkopen we er een aantal. De keuze van de verkoop van deze gebouwen kadert binnen een langetermijnvisie over het patrimonium die op dit moment wordt opgemaakt. De volgende panden worden uit het gemeentelijk patrimonium onttrokken: de Fortune, de Watermolen, het resterende gedeelte van de Dacca-site, de Beenhouwerij (de annex van het oud gemeentehuis), de dekenij in de Oeverstraat en het oud gemeentehuis van Steendorp. We gaan in gesprek met de vaste gebruikers van deze gebouwen en kijken naar oplossingen.

Enkele lopende investeringsprojecten werden herbekeken zonder de verwachte kwaliteit van deze projecten in gedrang te brengen. Het gaat dan bv. om de nieuwbouw van woonzorgcentrum De Reiger. Na een externe studie besloten we om de vierde fase (de renovatie van de Oude Reiger) niet uit te voeren tijdens deze legislatuur. Zo pasten we onze ambities aan de huidige zorgvraag aan.
Op het vlak van energiezuinigheid werden de voorbije maanden al een aantal maatregelen doorgevoerd. Zo werd onder andere beslist om de verwarmingstemperatuur van de gebouwen te verlagen. Onze gemeente is koploper als het gaat om openbare LED-verlichting wat de energiezuinigheid ten goede komt.

Verdere digitalisering waarbij iedereen mee is

We zetten in op een verdere digitalisering van onze dienstverlening. In het voorjaar van 2023 lanceren we een nieuwe website voor gemeente/OCMW met e-loket. We zorgen ervoor dat zoveel mogelijk inwoners mee zijn met deze digitalisering en voorzien extra ondersteuning voor digitaal kwetsbaren.

Aandacht voor kwetsbare inwoners

We blijven oog hebben voor het welzijn van kwetsbare doelgroepen. Dit doen we door het indexeren van de sociale steun, bijkomende energiesteun, voedselbedeling en opvoedingsondersteuning. We voorzien extra steun voor kwetsbare gezinnen op school en oefenkansen Nederlands. In 2023 zetten we verder in op het verbeteren van de kwaliteit van de buitenschoolse kinderopvang.

Vergroten van leefbaarheid en vergroening van onze gemeente

Met project Wonderland zetten we verder in op vergroening, verduurzamen en ontharden van ons centrum. Zo hebben we circa 500 000 euro aan subsidies binnengehaald via de projectoproep groenblauwe parels 2.0. We werken verder aan een meer kwaliteitsvolle ruimtelijke planning om in te spelen op de huidige maatschappelijke vragen rond het gebruik van de (open) ruimte. Zo wordt er meer budget voorzien voor de opmaak van een nieuw ruimtelijk beleidsplan. Voor de sites van de Roomakker in Tielrode en de steenbakkerij in Steendorp worden middelen voorzien voor de studies om een definitieve invulling te realiseren.
De geplande werken in de centrale as Kouterstraat-Pastoor Boelstraat worden onverkort aangevat in het voorjaar van 2023. De voorbereidende werken voor het project Eigenlo lopen verder zodat de werken volgende bestuursperiode kunnen starten. Hier wordt ingezet op verkeersveilige fietsinfrastructuur.

Inspanningen zorgen voor positief budgettair resultaat

De inspanningen van de afgelopen maanden worden beloond met een positief budgettair resultaat. Met deze opgebouwde buffer is het Lokaal Bestuur klaar voor de uitdagingen die de volgende jaren ongetwijfeld nog op ons af komen.

Eerlijk is eerlijk: de gemaakte budgettaire keuzes en daarbij horende onderhandelingen waren pittig. Maar het resultaat is er. Onze gemeente is klaar voor de uitdagingen die nog op ons af komen” sluit schepen van Financiën Stephan Van der Gucht af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is