Gemeentemuseum verwelkomt nieuwe expo ‘Temse aan het Water’: “Maak kennis met de geschiedenis van onze mooie gemeente, ons verhaal!”

Op 25 oktober 2023, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Cultuur

Het Lokaal Bestuur Temse heeft de binnenkant van het Gemeentemuseum gerenoveerd en de volledige tweede verdieping, de verdieping waarop de permanente expo staat tentoongesteld, is vernieuwd. Schepen voor cultuur Lieve Truyman: “Ik nodig alle Temsenaren uit om kennis te maken met de expo ‘Temse aan het Water!’”

Focus op lichtinval en toegankelijkheid

In 2019 begonnen de renovaties van de binnenkant van het Gemeentemuseum. Schepen Lieve Truyman: “Op het gelijkvloers werd er een onthaalruimte voorzien, op de eerste verdieping vindt er maandelijks  een nieuwe wissel expo plaats. We focusten hier vooral op lichtinval en toegankelijkheid.

Bij de renovatie van de tweede verdieping die een vaste tentoonstelling herbergt werd gefocust om de geschiedenis van Temse in een modern jasje te steken. De nieuwe expo ‘Temse aan het water’ is op het begin van deze maand begonnen. Wij van N-VA Temse moedigen alvast iedereen aan om deze te bezoeken.

De rode draad van de expo is natuurlijk water, dit grote thema in Temse wordt onderverdeeld in zes thema’s:

  • Gevormd door water: korte geschiedenis van Temse van de prehistorie tot nu
  • Waterpret en waterellende: over de geneugten en de gevaren van de Schelde
  • Handelsstroom: Temse als belangrijke handelsplaats
  • Schip in zicht: van de Wilfordboten tot de scheepswerven
  • Werk en water: textielnijverheid, manden- en klompenmakerijen, steenbakkerijen...
  • De Schelde als grens: veerdiensten, Scheldebrug, burcht, fort, Heilige Amelberga...

Schepen Lieve Truyman meldt: “Ik ben blij met het resultaat! Zowel inwoners, scholen als de talrijke toeristen kunnen nu op een leuke manier kennis maken met de boeiende geschiedenis van onze gemeente. We zetten volop in op de toegankelijkheid van het nieuwe museum, de expo is vrij toegankelijk in de weekends: zaterdag 14-18 u. en zondag 10-12 en 14-18 u.”.

Vanaf 2024 zorgt het Gemeentemuseum voor aanbod voor scholen

Het nieuw Gemeentemuseum leent zich uitstekend voor een aanbod voor de scholen. We werken samen met het Geheugen Collectief een lessenpakket uit voor een bezoek van één uur voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de lagere school. Het pakket bevat ook een begeleidingsbundel voor de leerkrachten en zal volgend voorjaar klaar zijn.

Schepen Lieve Truyman besluit: “De rode draad doorheen de permanente tentoonstelling ‘Temse aan het water’  is WATER en KLEI. Sterkte aan deze expo is dat ALLE deelgemeenten zijn betrokken, per onderdeel nemen we de bezoeker mee doorheen een tijdsreis, houden we halt bij opmerkelijke gebeurtenissen in onze geschiedenis en kijken we ook naar hoe het vandaag is. Ik wens elke bezoeker een fijne reis doorheen het verhaal van Temse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is