“Investeer meer in cultuur!” Resultaten cultuurcontentement bekend.

Op 16 maart 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

De resultaten van cultuurcontentement waarin de lokale cultuurbeleving werd onderzocht zijn bekend. De gemeente Temse scoorde hier niet slecht!

Voor de gemeente Temse mocht schepen van Cultuur Lieve Truyman het lint en rapport in ontvangst nemen van minister van Cultuur Sven Gatz.  76% van de bevraagden is zeer tevreden over het cultuurbeleid in Temse, 30% daarvan vindt trouwens dat het cultuurbeleid de voorbije 5 jaar erop vooruitgegaan is. ‘Dit mooie resultaat is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen de verschillende culturele actoren binnen onze gemeente: zowel de bibliotheekmedewerkers, medewerkers van het cultuurcentrum, cultuurbeleidscoördinator, cultuurraad, verenigingen als het beleid.  Allen dragen zij bij tot een culturele warme uitstraling van onze gemeente.  Zij mogen terecht deze pluim op hun hoed zetten ’ zegt de schepen van Cultuur Lieve Truyman.

Steden en gemeenten moeten zorgen voor meer begeleiding en minder regulitis, beter communiceren over cultuur, meer betaalbare infrastructuur voorzien en meer durven experimenteren op cultureel vlak. Dat zijn in een notendop de belangrijkste conclusies van de burgerbevraging CultuurContentement. Daarin gaven ruim 5500 burgers hun mening over de kwaliteit van het culturele aanbod in hun gemeente. De burger is kritisch-constructief. ‘Mensen liggen wakker van een bib dichtbij en van ondersteuning op maat voor het lokale verenigingsleven’, zo stelt onderzoeker Ignace Glorieux (Vrije Universiteit Brussel).

‘Nog te vaak weten burgers niet met welke vragen ze wel of niet terecht kunnen bij hun gemeentebestuur. Dat is jammer want op die manier missen potentiële vernieuwers impulsen die bijdragen aan de dynamiek van hun gemeente’, zegt Glorieux. Op vlak van communicatie moet duidelijk nog een tandje worden bijgestoken. Zo weet 40 procent niet welke ondersteuning tijdelijke projecten in hun gemeente kunnen krijgen. De helft van de bevraagden vindt dat lokaal erfgoed meer gepromoot mag worden en een vierde stelt dat lokaal talent meer zichtbaarheid verdient.

Verder moet stevig worden nagedacht over de nabijheid en toegankelijkheid van bepaalde faciliteiten. Schaalvergroting kan, maar niet ten koste van alles. ‘Burgers zijn duidelijk op zoek naar plaatsen om elkaar te ontmoeten en zelf creatief bezig te zijn. Dat de ruimtes om te vergaderen of te organiseren dan nog te vaak te duur zijn, is de doorsnee respondent duidelijk ’n doorn in het oog.’ Durven experimenteren en inzetten op wat groeit van onderuit zijn twee conclusies die de organisatoren graag meegeven aan toekomstige beleidsmakers.

Algemeen genomen zijn inwoners van grotere steden en gemeenten het meest tevreden over het gevoerde cultuurbeleid. Jongeren kijken dan weer het meest kritisch naar hun lokaal cultuurbeleid. Zij pleiten voor een meer divers en actief cultuuraanbod afgestemd op hun behoeften.

Gemeenten die dit alvast begrepen hebben en zelf actief op zoek gingen naar de feedback van hun inwoners zijn: Stekene, Maarkedal, Bonheiden, Temse, Tervuren, Wevelgem, Arendonk, Wuustwezel, Hoeilaart, Deerlijk en Eeklo. Zij ontvingen op 13 maart 2018 in het Vlaams Parlement felicitaties en een erelint van minister van Cultuur Sven Gatz. 

Cultuurcontentement is een initiatief van zes koepelorganisaties uit de cultuursector. Hiermee willen ze, n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, het signaal geven dat cultuur er echt toe doet. De initiatiefnemers zijn: De Federatie, Forum voor Amateurkunsten (FvA), Overleg Cultureel Erfgoed (OCE), Overleg Kunstenorganisaties (oKo), Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) en Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD).

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is