Masterplan in de maak voor de Steenbakkerij in Steendorp

Op 1 februari 2024, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Participatie

Volgende maanden wordt een masterplan opgemaakt voor de Steenbakkerij in Steendorp in uitvoering van het brownfieldconvenant dat in 2022 werd afgesloten. Fractieleider Davy De Rijbel: “Dit masterplan heeft als doel de voormalige Steenbakkerij in Steendorp te ontwikkelen met focus op natuur, recreatie voor de inwoners en toerisme.

Van sluiting tot herbestemming

Op 10 november 2011 viel de beslissing van de toenmalige directie om de Steenbakkerij te sluiten. De site staat sindsdien leeg. De terreinen van de Steenbakkerij werden verkocht en de vraag naar herbestemming drong zich op.

Momenteel is de site juridisch bestemd voor industriële activiteiten. De site is gelegen middenin verschillende waardevolle natuurgebieden, een herbestemming naar natuurgebied is dan ook ideaal.

Tijdens de procedure voor het brownfieldconvenant zorgden gesprekken tussen Lokaal Bestuur Temse, de eigenaars, verschillende belangengroepen en overheidsinstanties voor een gedragen toekomstvisie voor de Steenbakkerij. Deze werd vastgelegd in een visienota.

Schepen Lieve Truyman: “Deze nota gaat voor landschapsherstel van de Wase cuesta met ophoging van de gronden, met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies. In 2018 werd onder toenmalige minister Muyters deze brownfieldconvenant opgestart. De huidige Vlaamse regering keurde in december 2022 het brownfieldconvenant goed, onder de vleugels van ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele werd in oktober 2023 de Scheldevallei als Nationaal Park erkend, dit is een extra troef die mee de toekomst bepaalt.  Dit voorjaar volgt de opmaak van een masterplan.

Wat zal er in het masterplan staan

Er start nu een studie voor de invulling van de site op lange termijn. Lokaal Bestuur Temse en de eigenaars van de Steenbakkerij stelden hiervoor een extern studiebureau aan.

De studie zal de basis vormen voor het masterplan. De precieze omvang van de ophoging, de toeristisch-recreatieve invulling en de ontsluitingsweg naar de site worden daarin uitgewerkt.

Ruimte voor participatie en inspraak van de Temsenaar

Schepen Tineke Van Britsom meldt: “Tijdens de opmaak van het masterplan verzamelen we ideeën en feedback om tot een zo breed mogelijk gedragen, financieel haalbaar ontwerp te komen. Als N-VA staan we resoluut voor participatie en inspraak van de Temsenaar te bevragen. Beslissingen in verband met de toekomst van onze gemeenten moeten zoveel mogelijk gedragen worden door onze inwoners!

Lokaal Bestuur Temse verzamelt input tijdens volgende momenten:

  • Een bevraging van de bevolking (februari)
  • Een participatiemoment op 13 maart (zaal de Mosterdpot – Gelaagstraat 84 – 19 u.)
  • Een participatiemoment op dinsdag 14 mei (op de site zelf – doorlopend van 17 tot 20 u.)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is