Temse ... digitaal naar het college en de raad.

Op 18 december 2018, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Gemeenteraad

Met het digitaliseren van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen en daaropvolgend ook van de gemeenteraad en OCMW-raad, wordt een laatste grote stap gezet in de interne digitale vernieuwing. Een volgend project wordt de digitalisering naar de burger toe.

Deze legislatuur werd werk gemaakt van een vernieuwing en modernisering van het IT-park van gemeente en OCMW. Een belangrijke stap was de samenvoeging van beide IT-diensten tot één gemeenschappelijke IT-dienst alsook de koppeling van beide computernetwerken via een radioverbinding.

Tijdens deze legislatuur heeft het IT-verhaal een sterke boost gekregen. De raadzaal kreeg een nieuw projectiesysteem waardoor deze prachtige zaal ook overdag gebruikt kan worden voor vergadering met presentaties. Daarnaast werd in heel het gebouw en ook op diverse buitendiensten een performant wifi-netwerk geïmplementeerd. Ook het bekabeld netwerk werd naar een hogere snelheid gebracht. Het hele serverpark en de verschillende werkposten op de burelen van het personeel werden vernieuwd. Alle vergaderzalen kregen een vaste projector. Al deze investeringen hebben geresulteerd in een modern en performant informaticapark waar de gemeente fier op mag zijn.

Het sluitstuk van de interne IT-vernieuwing is het digitaliseren van de besluitvorming. Alle vergaderingen van het CBS (College van Burgemeester en Schepenen) zullen vanaf volgend jaar digitaal verlopen (voorbereiden, beraadslagen, notuleren en ook opvolgen van dossiers). De vaste werkcomputer van de schepenen wordt vervangen door een volwaardige mini-laptop, die meegenomen kan worden naar de diverse vergaderingen. Deze manier van werken moet de efficiëntie verhogen. Op dit ogenblik wordt de achterliggende software (Cobra) geïnstalleerd zodat alles operationeel kan zijn bij het eerste schepencollege van 2019.

Als alles goed getest is, wordt het systeem uitgebreid naar de vergaderingen van gemeente- en OCMW-raad. Alle raadsleden zullen de documenten elektronisch raadplegen via een ter beschikking gestelde tablet en het platform wordt opengesteld zodat zij van buitenaf de documenten kunnen raadplegen.

Volgende legislatuur zal de klemtoon liggen op het digitaliseren van de communicatie naar de burgers via een optimalisatie en totale vernieuwing van de website, digitaal loket, inspraakplatforum, diverse deel-sites, facebook en andere sociale media kanalen. Ook het optimaliseren en informatiseren van verschillende interne werkprocessen staat op de planning.

“Informatica is een ondersteunende dienst, waarop heel wat andere diensten beroep doen en moeten kunnen op vertrouwen. Op dat vlak zal onze gemeente alvast mee zijn met zijn tijd”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is