Temse maakt het programma van Reynaertjaar bekend

Op 12 maart 2024, over deze onderwerpen: Cultuur

2024 staat in Temse volledig in het teken van het Reynaertverhaal. Onze gemeente nam afgelopen zaterdag 9 maart officieel het voorzitterschap van het intergemeentelijk project ‘Land van Reynaert’ over van de stad Sint-Niklaas. Schepen voor cultuur Lieve Truyman: "Als schepen voor Cultuur kijk ik uit hoe Reynaert mede dankzij onze inwoners dit jaar zal leven in kunst, cultuur en poëzie."

Activiteiten en gadgets volledig in het thema van de vos

Als voorzitter van Het Land van Reynaert pakt Temse dit jaar uit met een uitgebreid maar ook divers aanbod van Reynaertactiviteiten en Reynaertgadgets. Samen met Toerisme Temse, lokale verenigingen en partners zorgt de gemeente voor een gevarieerd programma. Schepen voor cultuur Lieve Truyman: "Ons programma dit jaar bestaat uit verschillende tentoonstellingen, zoektochten, workshops. Daarnaast voorzien we ook een lezing en theatervorstelling voor jong en oud in combinatie met toeristische initiatieven die het Reynaertverhaal tot leven brengen bij zowel jong als oud.

Poëziewedstrijd 'Dichter bij de Dijk'

Het Reynaertverhaal staat dit jaar natuurlijk centraal bij 6de editie van de poëziewedstrijd 'Dichter bij de Dijk'. Schepen Lieve Truyman: "Je kan nog gedichten indienen tot 15 april. De mooiste gedichten krijgen een plaats op de poëzieroute langs het dijkpad dat langs Elversele - Tielrode - Temse en Steendorp uitgestippeld is."

Reynaert ook te zien in Temse

Goed oplettende Temsenaren zullen de vos ook in het straatbeeld zien verschijnen. Het Reynaertbeeld op de Velle werd mooi opgekuist en tegen de zomer plaatsen we een Reynaertbank. Een jonge graffitikunstenaar die deelnam aan Tour Elentriek (waarbij elektriciteitskastjes in Temse werden beschilderd), zal binnenkort de openbare ruimte in Temse verrijken met echte ‘vossenkunst’. 

Reynaerthebbendingentjes voor Toeristen

Toerisme Temse ontwikkelde speciaal voor het Reynaertjaar onder andere een speciale Reynaertzeep (te koop in het Toeristisch infokantoor van de gemeente) en een placemat die je kan terugvinden in de lokale horecazaken. Verschillende van deze zaken zetten ook ter gelegenheid van dit Reynaertjaar speciale Reynaertgerechten op de kaart. Je herkent de deelnemende horecazaken aan een speciale affiche. De jaarlijkse fotowedstrijd en paaszoektocht kregen ook een echt 'vossen'jasje, net als nog heel wat andere activiteiten.

Een overzicht van het Reynaertjaar vind je terug op de Bellemankaart (zie bijlage) en kan je terug terugvinden op de website www.temse.be/reynaertjaar.

Info

Voor interview of beleidsvragen: Schepen voor Cultuur Lieve Truyman

Telefoon: 0486 78 54 81

Mailadres: lieve.truyman [at] temse.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is