Temsese Boelwerfkraan blijft staan! “Zet ze in beweging met een gift!”

Op 25 juni 2023, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Openbare werken

De Boelwerfkraan, een monument in Temse dat geklasseerd is als beschermd monument, wordt gerestaureerd. N-VA Temse draagt erfgoed warm in het hart toe. Ons erfgoed vertelt wie we zijn, waar we vandaan komen. Door de geschiedenis te kennen en erkennen kan je bouwen aan de toekomst. Samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en een gespecialiseerd architectenbureau leggen we de laatste hand aan het restauratiedossier.

Schepen van Erfgoed Lieve Truyman: “ Projecten zoals deze zetten Temse op de kaart in Vlaanderen en ver daarbuiten. Samen met het Lokaal Bestuur Temse wordt de renovatie van de Boelwerfkraan gecofinancierd door het Agentschap Onroerend Erfgoed, Interwaas, Maatschappij Linkerscheldeoever. Toch blijven de kosten aanzienlijk, daarom lanceren we een crowdfundingcampagne. We hebben een erfgoedrekening geopend bij HERITA, wie € 40  doneert ontvangt een fiscaal attest waarbij je 45% van je gift kan recupereren.  Dankzij deze crowdfunding kunnen we samen als fiere Temsenaren  mee investeren in de skyline van Temse.”

Geschiedenis van de Boelwerfkraan

In 1829 richtte Bernard Boel in Temse een scheepsbouwbedrijf op. Dit groeide uit tot de wereldberoemde Boelwerf met meer dan 3 500 werknemers op haar hoogtepunt. Het bedrijf zette Temse op de kaart en had internationale faam. De Boelwerf bouwde in totaal 1 551 schepen, van binnenvaartschepen tot grote zeevaartschepen.

De Boelwerfkraan zelf dateert van 1957. Ze kwam pas in 1982 naar Temse, waar ze waakt over de Schelde. Een echt icoon van de Temsese geschiedenis, daarom werd ze op 22 juni 2004 erkent als een beschermd monument.

De torenkraan is een baken langs de Schelde en een stille getuige van ons rijk scheepvaartverleden. Daarom werd ze ook beschermd als monument, als eerbetoon aan alle boelwerfarbeiders. Maar het onderhouden en beheren van zo’n kraan kost handen vol geld. Ik ben erg blij dat het scenario van een mogelijke opheffing voor hernieuwde aandacht gezorgd heeft. Ik kan nu via het Agentschap Onroerend Erfgoed een premie geven voor de restauratie. Maar nog meer ben ik verheugd om vast te stellen dat gemeente Temse het heft in handen neemt, en samen met Herita een erfgoedrekening voor de kraan opent. Zo kan de gemeente een crowdfunding opstarten en donateurs een fiscaal attest aanbieden. Samen kunnen we de Boelwerfkraan een toekomst geven. Ik wens iedereen met een hart voor de Boelwerfkraan en ons Vlaams erfgoed heel veel succes met het project!”, geeft minister Diependaele aan.

Grondige en dure renovatie

Na 65 jaar dringt een grondige renovatie van de kraan zich op. De restauratiekosten lopen hoog op en dankzij de steun van diverse actoren zoals de Vlaamse Overheid, Interwaas, Maatschappij Linkeroever en giften van bedrijven kan men de kosten enorm drukken.

Lokaal Bestuur Temse investeert zelf ook enorm in de kraan, maar om de kosten toch nog enigszins te dekken doet het beroep op haar inwoners en bezoekers om te helpen door een crowdfunding op te starten.

Fractievoorzitter voor N-VA Temse Davy De Rijbel: “Als Temsenaar zijn we allemaal enorm trots op de geschiedenis van onze gemeente. De Boelwerfkraan is uniek in Vlaanderen en kleurt onze skyline, het symbool van Temse verdient een grondige renovatie zodat zelfs onze kleinkinderen kunnen blijven genieten van haar pracht en herinnert worden aan de geschiedenis van onze gemeente.

Informatie

Voor interview en beleidsvragen: Schepen van Erfgoed Lieve Truyman, lieve.truyman [at] temse.be

Leer ook meer over de Boelwerfkraan:

www.temse.be/Boelwerfkraan

Indien u wilt doneren voor de renovatie van de Boelwerfkraan, klik dan op de volgende link:

www.herita.be/nl/boelwerfkraan-temse

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is