Werfupdate: Heraanleg Kouterstraat – Pastoor Boelstraat - Schoolstraat

Op 6 november 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en verkeer, Openbare werken

De voorbereidende werken voor de heraanleg van de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat zijn begonnen. Schepen voor mobiliteit en openbare werken Lieve Truyman: “Op dit moment voeren de nutsbedrijven werken ter hoogte van de Kouterstraat uit. In november beginnen de voorbereidingen voor de rioleringswerken. Er zal dan een gescheiden riolering komen. De uiteindelijke werken aan de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat zullen starten in januari 2024, deze straten worden de volgende maanden volledig heringericht! We vinden het belangrijk om de buurt in te lichten daarom vond op 23 oktober andermaal een infovergadering plaats voor de buurtbewoners en handelaars.”

Werken met focus op comfort en duurzaamheid

De werken ter hoogte van de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat combineren nutswerken samen met de herinrichtingswerken. De aannemer zal zorgen voor een gescheiden riolering zodat het afval- en regenwater gescheiden kan worden. Hiernaast zal door de heraanleg regenwater beter opvangen worden en ook beter kunnen infiltreren in de grond.

Uiteindelijk zal de volledige heraanleg zorgen voor een vernieuwing van de volledige rijbaan met aandacht voor slimme mobiliteit, hierin wordt een aangename en veilige winkelkern met nieuwe voetpaden gecreëerd. In het kerngebied wordt er meer groen in het straatbeeld voorzien, het totaal aantal parkeerplaatsen wordt behouden en er worden voor de inwoners die dit wensen geveltuintjes aangelegd.

Er worden in de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat enkele specifieke werken aangepakt:

  • In de Kouterstraat wordt een fietsstraat ingericht waar max. snelheid 30 km/u geldt. Alsook wordt een eenrichtingsstraat voor auto’s ingericht, uitgezonderd voor openbaar vervoer dat in tegenrichting een busstrook krijgt, gescheiden door een groene middenberm, waarop plaatselijk kan geparkeerd worden op grasbetontegels en een laad- en loszone wordt voorzien.
  • In de Pastoor Boelstraat en Schoolstraat wordt een zone 30 ingericht hiernaast zal extra groen en parkeervakken in grasbetontegels worden ingericht.
  • Tot slot komen er intelligente verkeerslichten aan het kruispunt van de Gasthuisstraat met de N16 en aan het kruispunt van de Kouterstraat met de Pastoor Boelstraat. Deze verkeerslichten zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroming. Het éne licht waarschuwt het andere over hoeveel verkeer eraan komt.

Schepen voor mobiliteit en openbare werken Lieve Truyman: “Dit zijn de grootste wegenwerken van de afgelopen en komende jaren. We werken in fases om de hinder te beperken. Na de werken zullen de Kouterstraat en omgeving er veel aantrekkelijker uitzien!

Werken in verschillende fases

Er wordt verwacht dat het project binnen de 210 werkdagen afgerond zijn. De kruispunten moeten op 25 werkdagen klaar zijn om de mobiliteitshinder tot een minimum te beperken.

Schepen Lieve Truyman: “De start van de werken staat gepland in januari 2024. We verwachten in het voorjaar van 2025 klaar te zijn. Het project bestaat uit 5 fases, elk met een duidelijke opstart en einde. Ik moedig alle Temsenaren aan om onze website www.temse.be/werken-kouterstraat te bezoeken.

Grondige voorbereiding en participatie

Temse heeft diverse studies laten uitvoeren ter voorbereiding van dit project.

Afbakening van het winkelkerngebied (afgerond in 2017
Opmaak van mobiliteitsplan (afgerond in 2020)
Opmaak van master- en beeldkwaliteitsplan (afgerond in 2020)
Opmaak hemelwater- en droogteplan, samen met Aquafin (klaar in 2023)

Schepen Lieve Truyman: “In al deze studies was participatie met buurtbewoners en lokale handelaars enorm belangrijk om tot het huidige resultaat te komen. We danken onze inwoners en handelaars om te participeren hierdoor wordt de heraanleg van de werfzone een project waar alle Temsenaren achter kunnen staan!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is